Västra Nylands Folkhögskola

info@vnf.fi   |   019 222 600   |   Pumpviken 3, 10300 Karis, FINLAND
Studielinjer
Konst

KURSBESKRIVNINGAR

Modellteckning & anatomi/Anatomi, huvudet

Modellteckning är grunden till all visuell framställning. Inlärningsmetoderna är objektiva och bygger på iakttagelse. Människoskelettet har stor betydelse både vid tecknandet och vid uppfattningen av volym och konstruktion. Kännedom om skelettet och muskulaturen ger grunden till en logisk metod som underlättar arbetet med bl.a. proportioner, lutningsvinklar osv. Under kursen används olika ritmaterial.

Croquis-teckning

Croquis-teckning handlar om att under en kort tid, t.ex. några minuter, göra en skiss, en teckning av modellen där det väsentligaste kommer till uttryck, såsom modellens position och rörelsedynamik. Croquis är iakttagelsebaserat och ger god övning i samspelet mellan öga och hand.

Måleriets grunder, material och metoder

Grundläggande kännedom om måleriets material, även med ett historiskt perspektiv. Pigment, bindemedel, fernissor samt tekniker under olika tidsperioder och hos olika konstnärer. Preparering av olika bottenmaterial, såsom papper, pannå och duk. Praktiska övningar med olika tematik; historiska studier, landskap, stilleben.

Skulptur

Mål och innehåll: Kursens syfte är att fördjupa sig i volymens förhållande till rummet, om olika material och tillvägagångssätt, associationsförmåga och personliga uttrycksmöjligheter. Främst består arbetet av modellering och gipsarbete i form av figur- eller porträttskulptering. Även varierande materialkombinationer och blandtekniker.

Grafik, gravyr & etsning

Grafikkursernas målsättning är att ge grundläggande kunskaper i de traditionella konstgrafiska teknikerna. Under skilda perioder/kursavsnitt behandlas djuptryck (torrnålsgravyr, linjeetsning & akvatint). Teknisk och konstnärlig handledning utgående från studerandenas egna idéer. Inramning, signering och numrering av grafik.

Teckningsworkshop och teckningsexkursioner

Syftet med teckningsexkursionerna, som infaller vid olika tidpunkter under läsåret, är att ge nya infallsvinklar och synpunkter på det konstnärliga arbetet genom att konfrontera studerandena med olika, från skolans undervisningsutrymmen avvikande miljöer. Praktiskt konstnärligt arbete.

 

Ansökningstiden pågår!

Ett mellanår som visar vägen
insändare

Alla är inte Alexander Stubb
VN 6.6.2017

 

Media

Modelinjen som få hittar till
ÅU 11.5.2017

VNF täynnä taidetta
EU 7.5.2017

Tuntematonta ja haastavaakin
EU 7.5.2017

..författarskola börjar i Karis
YLE 20.4.2017

Kosketusta valokuvissa, sarjakuvissa ja tanssien
EU 26.3.2017

Tanssia, sarjakuvataidetta ja valokuvia...
LU 23.3.2017

Teaterlinjen spelar Värdshusvärdinnan
YLE 22.3.2017

...Beröring skapar känsla
VN 24.3.2017

En pjäs som gör en glad i magen 
VN 17.3.2017

Dikt i tolkning av fotostuderande
VN 17.3.2017

Runoutta VNF:n valokuvanäyttelyssä
EU 12.3.2017

Studier på folkhögskola
ger bra grund VN 17.2.2017

Recension:
MeWe on 50 minuutin upea
kokonaisuus LU 17.2.2017

 

Söker ni utrymme för möten eller kurser? VNF har utrymmen till uthyrning.