Västra Nylands Folkhögskola

info@vnf.fi   |   019 222 600   |   Pumpviken 3, 10300 Karis, FINLAND
Studielinjer
Mode

KURSBESKRIVNINGAR

Modedesign

Introduktion till designmetodik. Utgångspunkten är en visuell research av inspirationskällor som ger verktyg för designuppgifter som genomförs. Design av plaggmodeller och accessoarer, plagghelheter och kollektioner för definierade målgrupper. Designprocessen ger tid för reflektion kring den egna kreativiteten och visionen av kläder och mode. Den studerandes fantasi och personliga uttryck står i fokus.

Dräkthistoria och nutid

Klädedräktens historia, förgrundsgestalter, stilar och utveckling. Vi utforskar klädernas roll i förhållande till kroppen. Vi tittar på modet som uttryck och fenomen av idag. Kursen avslutas med en fördjupning i ett självvalt tema som illustreras med visuellt bildmaterial och beskrivande texter i posterformat.

Modeillustration, manuella tekniker

Med hjälp av manuella visualiseringsmetoder utforskas olika möjligheter att illustrera mode. Vi jobbar i torra och våta tekniker med bland annat: kol, pennor, kritor, tusch, vattenfärger och i kollage.

Croquis-teckning

Croquis-teckning handlar om att under en kort tid, t.ex. några minuter, göra en skiss, en teckning av modellen där det väsentligaste kommer till uttryck, såsom modellens position och rörelsedynamik. Croquis är iakttagelsebaserat och ger god övning i samspelet mellan öga och hand. Genom iakttagelse och visualisering av kroppen, dess funktioner och proportioner fås en grundförståelse för de möjligheter kläderna erbjuder.

Formning och drapering

Kursen ger en introduktion i hur man tredimensionellt arbetar med ett textilt material på en kropp. Genom formning och drapering på provdocka fås en uppfattning om materialets egenskaper, plaggets passform, proportioner och funktioner. Formningsexperimenten ger en förförståelse i övergången till mönsterkonstruktion.

Mönsterkonstruktion

Den studerande lär sig hur man gör förändringar i ett grundmönster för att åstadkomma olika plaggmodeller. Övningarna kan göras på basen av de planerade plaggen i kursen modedesign. Mera experimentella konstruktionsprinciper kan användas av de som redan har grundkunskaper i mönsterkonstruktion. Kännedom om grundläggande principer i mönsterkonstruktion skapar basen för fortsatt arbete med produktion av kläder.

Ateljéarbete

I ateljén jobbar den studerande med att framställa sina plaggidéer. Tillverkning av plaggen ger färdigheter i materialval och -hantering, mönsterkonstruktion och sömnadsteknik. Produktionssätten strävar mot ett hållbart mode genom att ta fasta på kvaliteten i utförandet, materialförbrukningen och underhållet av kläderna.

Workshops

Under året arrangeras workshops med olika teman. Det kan vara aktuella teman kring hållbarhetsaspekter som till exempel: klädernas livscykel och avyttring, ekologiskt producerade material, alternativa produktionssätt och re-design eller teknikbaserad workshoppar som broderi, stickning och specialtekniker.

Kollektionsplanering och produktion

Den studerande planerar och producerar en kollektion kläder i egen design. Designprocessen inleds med en research som öppnar upp förståelsen för en kreativ och strukturerad process. Ett antal helheter framställs för att presenteras för publik i en visning eller på en utställning. Kursen kan också avläggas som planering och framställning av scenkostym för en teaterproduktion på Tryckeriteatern.

Styling och modefotografering

Styling och modefotografering hålls gemensamt för linjerna Mode och Fotokonst. I styling övar studerandena i grupper att bygga upp en helhet av klädsel, accessoarer, smycken och smink. I modefotografering utnyttjar studerandena det de har lärt sig under stylingkursen. Studerandena får öva bland annat med val av omgivning, belysning och kamerautrustning, fotografering, assistering, samarbete med modellerna och assistenterna, bildbehandling & utskrift. Det finns övningar i studiobelysning och övrig studiofotografering, fotografering med bärbar studioutrustning i tillfälliga studioutrymmen och med befintligt ljus i olika omgivningar. Mode- och fotostuderandena arbetar i blandgrupper så att var och en både fotograferar och fungerar som assistent. Studerandena får handledning och feedback längs med workshopen och i en gemensam genomgång av resultat i slutet av kursen.

Digital bildbehandling

Introduktion till digitala tekniker för bildbearbetning och hantering.

Portfolio och slutpresentation

Den studerande sammanställer en personlig portfolio och får handledning i sin ansökan för fortsatta studier i branschen. Den egna kollektionen premiärvisas i en gemensam slutpresentation som genomförs antingen som en installation på en utställning eller som en gemensam modevisning på Tryckeriteatern.

Allmänt

Modevisning 2016

Modevisning 2015

ANSÖK

Modelinjen på Facebook

 

Ansökningstiden pågår!

Ett mellanår som visar vägen
insändare

Alla är inte Alexander Stubb
VN 6.6.2017

 

Media

Modelinjen som få hittar till
ÅU 11.5.2017

VNF täynnä taidetta
EU 7.5.2017

Tuntematonta ja haastavaakin
EU 7.5.2017

..författarskola börjar i Karis
YLE 20.4.2017

Kosketusta valokuvissa, sarjakuvissa ja tanssien
EU 26.3.2017

Tanssia, sarjakuvataidetta ja valokuvia...
LU 23.3.2017

Teaterlinjen spelar Värdshusvärdinnan
YLE 22.3.2017

...Beröring skapar känsla
VN 24.3.2017

En pjäs som gör en glad i magen 
VN 17.3.2017

Dikt i tolkning av fotostuderande
VN 17.3.2017

Runoutta VNF:n valokuvanäyttelyssä
EU 12.3.2017

Studier på folkhögskola
ger bra grund VN 17.2.2017

Recension:
MeWe on 50 minuutin upea
kokonaisuus LU 17.2.2017

 

Söker ni utrymme för möten eller kurser? VNF har utrymmen till uthyrning.