Västra Nylands Folkhögskola

info@vnf.fi   |   019 222 600   |   Pumpviken 3, 10300 Karis, FINLAND
Studielinjer
Seriekonst, grafisk design och animation

KURSBESKRIVNINGAR

Adobe programmen

Studerandena lär sig grunderna i Photoshop, Indesign, Illustrator och After Effects. Vi lär oss bildbehandling, layout och vektorgrafik. Studerandena har möjlighet till individuell handledning i programmen under året.

Grafisk formgivning

Under året kommer studerandena att bygga upp olika helheter bestående av text och bild. Vi kommer att jobba med bl.a. affischer och fanzines. I dessa uppgifter kan du välja att jobba mera illustrativt eller mera typografiskt. Det viktiga är att budskapet förmedlas. Hur mycket kan t.ex. färgvalen eller typografin inverka på helhetsuttrycket? Hur får du fram din röst som designer?

Seriekonst

För den skapande processen då det gäller större arbeten inom visuellt berättande, skrivs manuskript och storyboards. Det ger bakgrund, motiv och berättelsestruktur. Miljöer, karaktärer, dialog och rumsgestaltning behandlas. De fungerar som överblick och stöd i skapandet av en slutlig produkt. Kurshelheten ger teoretiska grunder i visuellt berättande.

Illustration

En illustration hör nästan alltid ihop med en text. Dess uppgift är att styrka budskapet. Vilken sorts bildmaterial passar just den text du skall illustrera? Under denna kurshelhet kommer vi att skapa bilder på olika sätt. Studerandena kommer att prova ut olika teckningstekniker. Vi kommer att jobba för hand och med datorer. Vi bekantar oss med professionellt illustrationsmaterial.

Animation

Vi bekantar oss med programmet After Effects och lär oss animera. Vi jobbar med ljud, karaktärer och rörelse.

Identitetsdesign

Alla företag har en grafisk identitet. Vad säger den färgpalett, den logo, de materialval och de typografiska valen de gjort om företaget. Under denna studiehelhet skapar vi en grafisk identitet för ett företag. Hur går man tillväga för att skilja sig från massan på ett positivt sätt? Hur kan man presentera företagets värden och ideologi och nå målgruppen genom designval? Vi bekantar oss och analyserar olika företags identiteter.

Anatomi, färglära och perspektiv

Vi tecknar personer och miljöer. Vi bekantar oss med kroppens anatomi, kroppens rörelser och ställningar samt intrycket av rum och miljö. Människokroppens proportioner och rörelsedynamik, ansiktsuttryck och kroppsspråk studeras. Rummet och arkitekturen gestaltas bl.a. med hjälp av s.k. centralperspektiv. I färgläran jobbar vi med färgernas inbördes relation och våra upplevelser av färg. Vi gör praktiska övningar i form av måleriuppgifter.

Slutarbete

Slutarbetet består av en större helhet där text och bild ingår. Slutarbetet är ett resultat av en längre skapande process. Studerandena får personlig handledning under processen samt feedback och kritik för både idé, innehåll och tekniskt utförande. En kortare skriftlig och muntlig presentation av arbetet ingår.

 

Ansökningstiden pågår!

Ett mellanår som visar vägen
insändare

Alla är inte Alexander Stubb
VN 6.6.2017

 

Media

Modelinjen som få hittar till
ÅU 11.5.2017

VNF täynnä taidetta
EU 7.5.2017

Tuntematonta ja haastavaakin
EU 7.5.2017

..författarskola börjar i Karis
YLE 20.4.2017

Kosketusta valokuvissa, sarjakuvissa ja tanssien
EU 26.3.2017

Tanssia, sarjakuvataidetta ja valokuvia...
LU 23.3.2017

Teaterlinjen spelar Värdshusvärdinnan
YLE 22.3.2017

...Beröring skapar känsla
VN 24.3.2017

En pjäs som gör en glad i magen 
VN 17.3.2017

Dikt i tolkning av fotostuderande
VN 17.3.2017

Runoutta VNF:n valokuvanäyttelyssä
EU 12.3.2017

Studier på folkhögskola
ger bra grund VN 17.2.2017

Recension:
MeWe on 50 minuutin upea
kokonaisuus LU 17.2.2017

 

Söker ni utrymme för möten eller kurser? VNF har utrymmen till uthyrning.