Västra Nylands Folkhögskola

info@vnf.fi   |   019 222 600   |   Pumpviken 3, 10300 Karis, FINLAND
Studielinjer
Teater

Ett år på teaterlinjen är perfekt för dig som vill bli utmanad. Man får lära sig mycket om hur teater blir till, både på och utanför scenen, tillsammans med en rolig och spännande grupp. Vi skrattar massor, gråter lite och jobbar stenhårt. Ärligt talat, kan det också kännas tungt ibland och då uttalas nog ordet "trött" rätt så ofta. Trots det tror jag vi alla är överens om att det är värt det! Det är fantastiskt att få spendera ett helt år på skådespeleri, för att inte tala om alla snygga dräkter.

Emilia Gustafsson, Raseborg
2014–2015 


 

”En upplevelse man inte kommer att glömma.” Så kunde man beskriva hur det är att gå på teaterlinjen. Det är en arena för att pröva sig fram till sina gränser och få hitta nya förmågor som man aldrig trott sig besitta. Teatergruppen, alla med sina fantastiskt galna och underbara personligheter, har blivit som en andra familj för en. Vi stöder alla varandra, så vi kan nå våra potential, såväl på scenen som privat. Man växer helt enkelt som person och gör stora framsteg på vägen att finna sig själv.

Matilda Anttila
2013–2014


 

Teater är som att leka på allvar. Det väcker den fantasi du hade som barn, men vad som gör det till teater är att det nu sker med eftertanke och ett budskap. Den tid jag nu gått på teaterlinjen har lärt mig att lita på mig själv och lita på mina misstag och mina succéer. Jag känner att jag växer som person och lär mig det jag vill: att lämna ett intryck, en känsla, att berätta en berättelse. Spela inte – upplev!

Anna Högström
2012–2013 


 

Västra Nylands folkhögskolas teaterlinje har gett mig mycket, både mentalt och fysiskt. Vi har bekantat oss med teaterkonsten på ett mångsidigt sätt och lärt oss att uttrycka oss genom olika verktyg, både genom kropp och själ. Med inspirerande övningar och motiverande lärare har vi fått tillgång till en verktygslåda som jag kommer ha mycket användning för, både i mitt yrkesliv och privatliv. Jag ångrar inte en sekund att jag sökte hit och dagligen får lära mig nya, spännande saker om teater. Man kommer nära varandra i gruppen och det blir snabbt en bra stämning mellan de studerande. Detta år är ett år att minnas!

Josefine Fri
2011–2012


 

     

VNF:s teaterlinje är en linje man inte behöver fundera två gånger på! Den är otroligt ambitiös och bygger upp en stark grund för såväl skådespelaren som människan. Man får lära sig att hantera skådespelarens många verktyg och träna upp både det psykiska och det fysiska. Stämningen i gruppen blir redan efter några veckor sådan att den knappt går att beskriva och det gläder mig att kunna säga att den här linjen har gett mig möjligheten att leva ett maximalt och kärleksfullt liv på konstens alla sätt!

Alexander Store 
2010–2011


 

Jag ångrar inte för en sekund att jag valde Teaterlinjen. Jag har lärt mig så fantastiskt mycket på bara ett år, om mig själv och hur det är att vara skådespelare på heltid. Undervisningen är mångsidig och proffsig, man lär sig behärska både kropp och röst, men framförallt samarbete med en grupp på teaterscenen. Är man ens lite intresserad av teater eller kanske funderar på att bli skådespelare är VNF(worry) teaterlinje varmt rekommenderad.

Theres Wik
2009–2010


 

Året på VNF:s teaterlinje har varit givande, lärorikt, utmanande och roligt. Jag har lärt mig massor om mig själv, om andra människor och vad som händer i mötet mellan olika människor. Utbildningen är bred och jag har fått pröva på saker jag aldrig ens hört talas om. På den här linjen får du vara med om något nytt och spännande, utforska dig själv, livet och teatern.

Elin Smedlund
2008–2009 och 2009–2010


 

 

 

   

Mitt år på teaterlinjen gav mig en ny kick att det verkligen är teater jag vill jobba med. Visst hade jag gått omkring och tänkt tanken men aldrig sett det som en seriös plan. Men efter att jag hade jobbat ett år med bl.a. scener, teaterteknik, mask, scenografi, röst, sång, dans och produktioner,så var jag övertygad om att jag inte kunde sluta. Jag blev otroligt inspirerad av alla de bra lärarna vi hade och av mina klasskamrater. Mitt självförtroende stärktes och jag ville fördjupa mina kunskaper i alla ämnen vi hade. Men framför allt gav året på teaterlinjen mig en bra grund att utgå från och som jag har haft mycket nytta av i mina fortsatta teaterstudier på teaterhögskolan i Malmö.

Jessica Lindfors
2004–2005


 

 

     

Mina år på Tryckeriteatern (1998–2000) ledde mig in i den bransch som jag fortfarande befinner mig i. Jag är senare utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Helsingfors (2001–2005) och har också studerat regi.

Undervisningen på Teaterlinjen var mångsidig och följde inte en traditionell teatersyn och jag tror att det påverkar mitt sätt att se på teater som konstform än idag. En viktig ingrediens i undervisningen var förutom själva teaterhantverket träning i sociala färdigheter. Man satsade särskilt mycket tid på att skapa arbetsglädje och god gruppanda. Under tiden på Tryckeriteatern fick jag alltså en inblick i skådespelarens dagliga arbete men framför allt en kurs i social samvaro och medmänsklighet. Och jag vill bara tillägga att mina bästa vänner än idag är nästan alla gamla ”tryckisar”.

Maria Lundström
1998–1999 och 1999–2000


 

 

     

Jag studerade vid teaterlinjen läsåret 1996–97. Det var ett intensivt år med ett flertal givande projekt och learning by doing - vi gav många föreställningar på Tryckis och i skolor och daghem. Dessutom hade vi en massa kurser och egentligen undrar jag hur vi hann med allting och ännu utöver det kunde festa så mycket…

Efter VNF-året fortsatte jag med teater bl a på Studentteatern och sedan kom jag in på Konstindustriella högskolan, där jag studerade i sex år på scenografilinjen. Utexaminerades 2005. Under studietiden jobbade jag som scenograf i många produktioner, bl.a. för Klockriketeatern och Totem-teatern. Har sedan slutat med scenografi och studerar för tillfället film vid Nordland kunst- og filmskole på Lofoten.

VNF-året kom att betyda mycket för mig. Då påbörjade den aktiva processen att finna sig själv och sitt uttrycksmedel som konstnär. Dessutom fick jag några goda vänner som ännu finns i mitt liv. Vi hade en ganska bra grupp. På det sättet hade jag tur för mycket hänger ju på gruppen och lärarna. Miki Pöysti och Cris af Enehielm var närvarande, engagerade och inspirerande.

Karin Pennanen
1996–1997

 

Ansökningstiden pågår!

Ett mellanår som visar vägen
insändare

Alla är inte Alexander Stubb
VN 6.6.2017

 

Media

Modelinjen som få hittar till
ÅU 11.5.2017

VNF täynnä taidetta
EU 7.5.2017

Tuntematonta ja haastavaakin
EU 7.5.2017

..författarskola börjar i Karis
YLE 20.4.2017

Kosketusta valokuvissa, sarjakuvissa ja tanssien
EU 26.3.2017

Tanssia, sarjakuvataidetta ja valokuvia...
LU 23.3.2017

Teaterlinjen spelar Värdshusvärdinnan
YLE 22.3.2017

...Beröring skapar känsla
VN 24.3.2017

En pjäs som gör en glad i magen 
VN 17.3.2017

Dikt i tolkning av fotostuderande
VN 17.3.2017

Runoutta VNF:n valokuvanäyttelyssä
EU 12.3.2017

Studier på folkhögskola
ger bra grund VN 17.2.2017

Recension:
MeWe on 50 minuutin upea
kokonaisuus LU 17.2.2017

 

Söker ni utrymme för möten eller kurser? VNF har utrymmen till uthyrning.