Västra Nylands Folkhögskola

info@vnf.fi   |   019 222 600   |   Pumpviken 3, 10300 Karis, FINLAND
Study Programmes
Konst

KONST

Se och gestalta

Konstlinjen ger grundutbildning inom bildkonst och ger dig en utmärkt bas för vidare studier inom alla konstgrenar, även arkitektur och industriell formgivning. Högskolestudier inom det visuella fältet kräver vanligen förberedande studier av den typ som vi erbjuder på konstlinjen. Offentlig statistik visar att endast 3 % blir antagna av dem som söker till olika konstutbildningar på högskolenivå.

Tyngdpunkten läggs vid träning av öga och hand, utveckling av färg- och formsinne och personlig kreativitet. Ett gott alternativ även för den som vill ägna sig åt konstnärligt skapande under ett läsår utan koppling till eventuella yrkesstudier. 

Erfarna lärare handleder dig i dina studier. Kritik och respons ges såväl individuellt som i grupp. Nivån på den tekniska utrustningen är hög.

Höstterminen inleds med en ca två månaders period i klassisk teckning och måleri där tyngdpunkten ligger på människans huvud. Detta ger dig en bra grund, som också hjälper dig när du arbetar med samtidskonst.

På konstlinjen har du goda möjligheter att förbereda dig för ett framtida yrke som t. ex. teckningslärare, arkitekt eller bildkonstnär.

Kursbeskrivningar

ANSÖK

 

 Konstlinjerna vid VNF har ett samarbetsavtal med en brittisk högskola, University for the Creative Arts (UCA), som ligger nära London. Enligt avtalet har huvudläraren på linjen Bildkonst, utgående från överenskomna valkriterier, fullmakt att utse VNF-studerande för treåriga BA-examensstudier vid UCA.
Läs mera...

Konstlinjen på Facebook

 

Jag hade blivit intresserad av konst och ville studera det. Jag sökte in till ett par skolor och blev antagen till VNF. Jag trivs extremt bra. Man får se en massa olika människors konst och andra intressen. Lärarna är trevliga, hjälpsamma och ger bra feedback. Ämnena är bra, man lär sig en massa olika former av konst t.ex. skulptur, metall och grafik. Det är trevligt att bo på internatet, naturen här är vacker, skolbyggnaden mysig och så möter man många intressanta människor. Här får man en bred konstlära. Jag har lärt mig mycket och kommer att lära mig ännu mera.

Martin Terho, Pyttis
2016–2017

 

 

        

Jag sökte till många konstskolor runtomkring Norden, men p.g.a. militärtjänstgöringen hade jag inte tid att göra några förhandsuppgifter. Jag kom in på Novias Konstlinje i Jakobstad, men valde ändå att komma till VNF eftersom det var närmare, och jag ville satsa på att i framtiden studera utomlands. Livet på VNF är mycket skönt, man lär sig massor, men samtidigt har man friheten att välja vad man vill göra. Internatslivet är mycket givande, och man lär känna en massa otroliga människor. Karis ligger också bra placerat mellan Åbo och Helsingfors, så det är kort väg åt båda hållen. På fritiden sysslar vi med konst, spelar petanque och biljard, och såklart festar lite. Utbildningstiden (1 år) är mycket bra, eftersom man har tid att fundera och bestämma om man verkligen vill fortsätta med det man håller på med just nu. Själv har jag blivit bara säkrare på min framtid som bildkonstnär.

Kasper Enkvist, Åbo
2015–2016 


 

  

Jag sökte in till flera olika konstskolor i både Finland och Sverige, men fick ingen studieplats, främst för att jag saknade baskunskaperna i bildkonst. Då fick jag idén om att söka till Bildkonstlinjen vid VNF, och jag är väldigt glad över mitt beslut! Man lär sig viktiga baskunskaper och får chansen att hitta nya sidor i sig själv och utvecklas som konstnär bland stöttande och kreativa människor. Hur det än går i urvalsproven nästa vår, rekommenderar jag starkt bildkonstlinjen till alla som är intresserade av kreativ verksamhet. Det är väldigt givande och på samma gång jätteroligt!

Linn Byrkjeland, Korsholm
2014–2015


VNF:n taidelinja on mielestäni hyvä valinta henkilölle joka haluaa kehittää omaa taiteellista ilmaisuaan ja tekniikkaa. Taidelinja on hyvä perusta, jos aikoo taiteilijaksi, tai pyrkii taidekorkeakouluihin. Täällä tapaa myös samasta asiasta kiinnostuneita opiskelukavereita. Opiskelu on itsenäisempää, kuin opiskelu yläasteella ja lukiossa. Suomenkielisenäkin pärjää ja oppii lisää ruotsia.

Nils Lönnqvist, Hanko
2013–2014 


Jag sökte till VNF:s bildkonstlinje för att lära mig mer och utveckla mig inom konst, som alltid varit en kär hobby. Studierna här har fått mig att inse att jag vill fortsätta med högre studier och i framtiden jobba med konst. Denna unika linje erbjuder en flexibel, trivsam och sporrande arbetsmiljö, med kunniga och inspirerande lärare. Jag är så glad och tacksam över att ha fått spendera mitt mellanår här, året har gett mig väldigt mycket.

Nicole Hjelt, Grankulla
2012–2013 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Citizens outside EU Please note that the Finnish government does not provide a residence permit for one-year studies at Folk High Schools.